Noul articol din New England Journal of Medicine discută efectele devastatoare ale COVID-19 asupra îngrijirii tuberculozei. Madhukar Pai, M.D., Ph.D., Tereza Kasaeva, M.D., Ph.D., și Soumya Swaminathan, M.D. atrag atenția asupra disparităților existente și a disproporționalității existente între țări și diferite grupuri sociale: "În timp ce 76% dintre persoanele din țările cu venituri ridicate au primit cel puțin o doză de vaccin Covid-19, la sfârșitul lunii decembrie 2021, rata era de numai 8% în țările cu venituri mici".[1] Având în vedere aceste disparități în administrarea vaccinului anti-covidian între țări, noile variante de Covid-19, precum omicron, sunt deosebit de emergente și ating țările cu acoperire vaccinală scăzută și cu rate ridicate de sărăcie și tuberculoză.
Pandemia Covid-19 a afectat semnificativ furnizarea de servicii de sănătate și de sprijin, ceea ce a dus la creșterea mortalității prin tuberculoză pentru prima dată într-un deceniu. În plus, a influențat eficacitatea tratamentului "reducerea cu 15% a numărului de persoane tratate pentru tuberculoza rezistentă la medicamente, o scădere cu 21% a persoanelor care beneficiază de tratament preventiv pentru infecția cu tuberculoză".
La nivel de gestionare a politicilor și a bugetului, a fost detectată o scădere (de la 5,8 miliarde de dolari la 5,3 miliarde de dolari) a cheltuielilor globale pentru tuberculoză între 2019 și2020 .
Din cauza schimbării priorităților, a scăderii atenției acordate cauzei tuberculozei în ultimii 2 ani, se așteaptă o creștere a transmiterii. Modelarea OMS sugerează că efectele pandemiei asupra incidenței și mortalității cauzate de tuberculoză în 2020 vor fi exacerbate în 2021 și ulterior.
Calea spre redresare va necesita atât măsuri imediate, pe termen scurt, cât și acțiuni pe termen lung.
1) Încetarea rapidă a pandemiei Covid-19 este esențială pentru refacerea serviciilor de combatere a tuberculozei și a altor servicii de sănătate esențiale.
2) Evidențierea agravării epidemiei de tuberculoză
3) Îmbunătățirea detectării cazurilor (tehnologii digitale, analiză predictivă, cartografierea punctelor fierbinți etc.)
4) Fiecare țară și-a mărit capacitatea de testare moleculară pentru Covid-19, iar această capacitate ar putea fi utilizată pentru testarea tuberculozei, în combinație cu validarea unor probe mai simple, altele decât cele de spută.
5) Stabilirea unor colaborări multisectoriale care să implice intervenții personale, societale și ale sistemului de sănătate
6) Creșterea investițiilor în dezvoltarea de noi instrumente de combatere a tuberculozei, profitând de progresele științifice care au produs rapid vaccinuri, diagnostice și medicamente Covid-19.
[1] Madhukar Pai, M.D., Ph.D., Tereza Kasaeva, M.D., Ph.D., și Soumya Swaminathan, M.D. "Covid-19's Devastating Effect on Tuberculosis Care- A Path to Recovery", The New England Journal of Medicine, 5 ianuarie 2022. Covid-19’s Devastating Effect on Tuberculosis Care — A Path to Recovery | NEJM