Evaluarea nivelului de pregătire a lucrătoarelor sexului din Chișinău (capitala Republicii Moldova) în Mobilizarea Comunitară, inclusiv implicarea în măsurile de control pentru HIV
19 Iunie 2022
AFI cu suportul financiar și tehnic al UNAIDS Moldova a realizat studiul: „Evaluarea nivelului de pregătire a lucrătoarelor sexului din Chișinău (capitala Republicii Moldova) în Mobilizarea Comunitară, inclusiv implicarea în măsurile de control pentru HIV”. Studiul a fost realizat în perioada octombrie-decembrie 2021 și a cuprins un eșantionde 355 de femei lucrătoare a sexului, fiidn aprobat anterio de Comitetul Național de valoare edică a cercetării.
Prezentul studiu și-a propus să aprecieze nivelului de pregătire a lucrătoarelor sexului în mobilizarea comunitară, inclusiv implicarea în măsurile de control pentru HIV. Complementar scopului propus, prezenta cercetare a reliefat inclusiv profilul lucrătoarelor sextului (LS), dar și alte aspectele de vulnerabilitate pentru aceste categorii de persoane.
Studiul a scos în evidență următoarele aspecte.
Aspecte generale:
- Vârsta mai mică de majorat pentru primul contact sexual, inclusiv și pentru cel de prestare a serviciilor pentru bani sau alte beneficii.
- Venit net lunar al LS mai mare decât câștigul salarial mediu lunar nominal brut pe economie (9116 lei pentru anul 2021).
- Nivelul de studii al majorității dintre LS este de la 4 la 11 clase, se sugerează că posibilitatea că ar putea avea un venit net mai mic de 5000 lei.
- Locul de train instabil ar putea fi explicat prin necesitatea de a avea un loc de trai, acestea fiind venite în municipiul Chișinău din alte localități, dar prin frica de a li se descoperi activitatea.
- Marea majoritate dintre LS doresc legalizarea prestării serviciilor sexuale.
Sănătatea reproductivă
- Folosirea metodelor de contracepție de către toate participantele la studiu, relatează despre reușitele programelor de prevenție realizate în cadrul proiectelor de prevenire a riscurilor din Republica Moldova, acestea fiind realizate prin intermediul ONG-urilor.
- Cercetarea subliniază decalajul dintre numărul de sarcini și al numărul de copii născuți.
- 1/3 dintre copiii acestora locuiesc cu mama lor (femeia LS), ceilalți locuiesc în altă parte, fiind în cele mai dese cazuri lăsați în îngrijirea buneilor sau altor rude, prieteni.
Consumul de alcool
- LS consumă alcool atât până cât și după prestarea serviciilor, deseori într-o frecvență mai mare după prestarea serviciilor.
- Creșterea frecvenței consumului de alcool în cazul abuzului fizic și/sau sexual din partea partenerului/clientului.
Serviciile de sănătate
- Accesarea serviciilor medicale de către LS a scos în evidență eficacitatea programelor de reducere a riscurilor, observându-se că în majoritatea cazurilor testele medicale enumerate de către LS că le-au efectuat în ultimele 12 luni au fost cele care sunt prestate prin astfel de programe (test de sarcină și test pentru infecția HIV).
- Cu referire la statutul HIV, în cele mai dese cazuri LS nu îi solicită clientului ca acesta să-și expună statutul său.
- A fi la evidența la medicului de familie și a deține poliță de asigurare medicală nu au fost lucruri destul de prioritare printre LS care activează în raza municipiului Chișinău.
- LS s-au expus dorința de a lua parte la programele de instruiri în domeniul sănătății, legislației în domeniul prestării serviciilor sexuale, dreptului la sănătate.
Violența față de LS
- LS din cadrul studiului se confruntă cu violența practic în permanență. Acestea, în mare parte au fost supuse violenței fizice încă din copilărie, la vârste mai muci de 15 ani.
- Violența sexuală, o altă confruntare a LS. Studiul a evidențiat, inclusiv violența sexuală la vârsta mai mică de 15 ani, dar și violența din partea partenerului/clientului în ultimele 12 luni.
- Expunerea la violență a LS este asociată cu rezultate negative asupra sănătății acestora, precum: prevalența crescută a infecțiilor cu transmitere sexuală, inclusiv HIV; sănătate psiho-emoțională precară; abuz crescut de alcool sau droguri.
- Marea majoritate au frica că dacă vor fi dezvăluite, vor fi respinse, izolate și ignorate.
- Prevalența înaltă a infecțiilor cu transmitere sexuală [34], expunerea la violență [34,35]. Se evidențiază și faptul, că în țările/statele care au criminalizat profesia, aceasta a dus la atitudini stigmatizante și opinii părtinitoare față de LS.
Aspectele psihologice
- Prezența credibilității în predeterminare și noroc, dar și un nivel jos de autodeterminare ale LS sunt unele dintre elementele psiho-emoționale subliniate de către prezenta cercetare.
- experiențele traumatice (atât în copilăria timpurie, cât și la vârsta adultă în timp ce se angajează în munca sexuală) contribuie la boli mintale în rândul LS.
- Prezenta cercetare dezvăluie că nivelul de auto-eficacitate sau de încrederea în capacitatea proprie de a îndeplini o sarcină sau de a atinge un scop printre LS este unul destul de jos.
- Cercetarea arată nivelul scăzut de capacitare (putere de convingere) printre LS.
Puteți accesa studiul integral mai jos: