Persoanele care consumă droguri sunt suprareprezentate în închisorile din întreaga Europă, în special în Europa de Est și Asia Centrală, unde sistemele de justiție penală sunt suprapopulate și nu dispun de suficiente resurse.
În colaborare cu Yale University șiLondon School of Hygiene and Tropical Medicine, AFI Moldova a realizat un studiu calitativ cu privire la tratamentul farmacologic cu metadonă în penitenciarele Republicii Moldova. Cercetarea realizată în anul 2014 a constituit din intervievarea a 44 de foști deținuți recent eliberați din detenție, cu tulburări de consum de opioide, care fie au acceptat, fie au respins farmacoterapia cu metadonă pe durata aflării în detenție. Aceeași respondenți au făcut parte dintr-un subset de 56 de participanți la un sondaj cantitativ care a completat informațiile colectate în timpul interviurilor.
Acest studiu a evidențiat o serie de bariere sociale și individuale în calea acceptării tratamentului cu metadonă în penitenciarele din Moldova :
1) atitudinile personale negative față de tratamentul cu metadonă;
2) stigmatizarea tratamentului cu metadonă de către ierarhiile informale din cadrul închisorii;
3) neîncrederea în ierarhia formală a închisorii (administrația), care oferă tratamentul cu metadonă.
Citate din interviuri:
Luate împreună, aceste constatări sugerează cu tărie că deciziile deținuților de a iniția tratamentul farmacologic cu metadonă sunt frecvent independente de beneficiile terapiei pentru deținuții cu dependență de opiacee și, în schimb, depind în mare măsură de influența socială a ierarhiei deținuților care domină în mediul penitenciar.
Vizualizați articolul complet: Multi-level implementation factors that influence scale-up of methadone maintenance treatment in Moldovan prisons: A qualitative study - ScienceDirect