Republica Moldova este una dintre puținele țări din Europa de Est care au programe de metadonă în închisori. Cu toate acestea, continuitatea îngrijirii și a serviciilor după eliberare rămân sub standarde. După cum se subliniază în articolul "A pilot implementation study to scale-up methadone in incarcerated persons with opioid use disorder and retain them on treatment after release in Moldova", unele dintre intervențiile solicitate sunt implementarea procedurilor de screening, intervenție scurtă și referire la tratament (SBIRT) .
Ca rezultat al studiului pilot, strategia SBIRT a îmbunătățit semnificativ atitudinile participanților, dar inițierea tratamentului a avut loc în mare parte după terminarea ambelor sesiuni, inclusiv la scurt timp după eliberare, dar a rămas scăzută în general. ESunt necesare intervenții în subcultura criminală din penitenciare moldovenești pentru a risipi miturile negative și dezinformarea pentru a extinde în continuare tratamentul farmacologic cu opioide (OAT) în Moldova.
Pentru a afla mai multe, vă rugăm să vizitați: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0955395922001037?dgcid=coauthor