Ziua de 10 decembrie este proclamată de Adunarea Generală a ONU ca Ziua internațională a respectării Drepturilor Omului, în context, este și un prilej de a promova respectarea drepturilor omului - ca obiectiv fundamental pentru a depăși barierele economice, geografice, socio-culturale și ale sistemului de sănătate care împiedică accesul persoanelor cu TB la serviciile esențiale de sănătate.
Cu această ocazie, în data de 10 Decembrie 2021, a avut loc prima Conferință Națională dedicată Drepturilor Omului în TB. Reprezentanții organizațiilor guvernamentale, neguvernamentale și internaționale și-au împărtășit experința cu participanții și au discutat diferse aspecte legate de dreputile persoanelor cu TB. ”Nu vorbim despre tuberculoză numai din prizma medicală acum, dar includiv și a drepturilor omului”, a afirmat Svetlana Nicolaescu, Secretarul de Stat la Ministerul Sănătății. Această idee a fost susținută în mod repetat reprezentanții altor instituții.
Republica Moldova se numără printre țările cu prioritate înaltă pentru controlul tuberculozei în Regiunea europeană a OMS printre țările din lume cu povara înaltă a TB MDR, TB fiind o prioritate de sănătate publică la nivel național. Deși în Republica Moldova sănătatea este recunoscută un drept al omului, în procesul accesării serviciilor medicale au fost notificate bariere legate de implicare comunitară, drepturile omului, stigmatizare, inclusiv bariere pe aspecte de gen. Aceste bariere pot crește vulnerabilitatea la TB sau pot reduce accesul la servicii de prevenire, diagnostic, tratament și îngrijire în contextul TB, iar în consecință, aceste inegalități influențează capacitatea persoanelor de ași realiza dreptul la sănătate.
În prezent, diverse servicii dedicate persoanelor cu TB devin disponibile în toată țara, printre care asistența socială și juridică, suportul în protejarea drepturilor la angajare și educație. Abordarea centrată pe persoană fiind fundamentală în realizarea tuturor activităților de sprijin.
În perioada pandemiei de COVID-19 Republica Moldova a făcut față multor provocări, însă acest fapt a servit drept oportunitate de dezvoltare a soluțiilor digitale, precum Tratamentul Video asistat (VST), raportează Alexandru Voloc, reprezentantul OMS/Molodva. În aceeași mărură, o atenție deosebită a început să fie acordată sănătății mentale a persoanelor afectate cu TB și stigmei duble la care au fost supose în mod special în perioada pandemică.
Stigma și discriminarea rămâne un domeniu de îngrijorare pentru Platforma TB Moldova și instituțiile ce activează în domeniu, înrucât această afectează nu numai calitatea serviciilor, dar și rata de apelare la aceste servicii. Actualmente, în colaborare cu centrul PAS, AFI Moldova și alte organizații neguvernamentale din Moldova, realizează o cercetare pentru determinarea barierelor cu care se confrună de persoanele cu TB și elaborare a unei strategii de combatere a stigmei în popupație. Datele colectate vor fi utilizate petntru dezvoltarea unei aplicații ce va conține toate informațiile asupra subiectului și posibilitatea de a se expune cu părerea.
Conform experților, unele din cele mai vulnerabile grupuri rămân copiii și femeile, din motivul adaptării limitate a pachetului de servicii pentru persoanele cu TB, la necesitățile specifice a acestor grupuri sociale. Cu toate aceastea, progreze se realizează continuu în acest sens și proiecte în derulare includ în mod obligatoriu aspectul gender și de vârstă.
O provocare specifică o reprezintă dreptul persoanelor cu TB aflate în detenție, din motivul condițiilor specifice la care sunt supuse aceste persoane, atât și caracterul distinctiv al organizării administrative a aspectului medical în instituțiile de detenție. Potrivit, Svetlanei Doltu, Directorul executiv AFI Moldova, ”Deținuții sunt un grup vulnerabil la tuberculoză și accesul la servicii de prevenire, diagnostic, tratament și suport trebuie să fie disponibil în mod echivalent celui din comunitate”. Nu trebuie să fie permisă nici întreruperea tratamentului după eliberare. În acest sens un mecanism bine definit trebuie să fie elaborat între Ministerul Justiției și Ministerul Sănătății pentru a permite continuitatea tratamentului.
La conferință au participat mai mult de 200 de persoane, reprezentanții organizațiilor neguvernamentale, guvernamentale și internaționale. Această conferință este programată să aibă loc în fiecare an pentru a colecta și a face schimb de informații noi cu privire la drepturile persoanelor cu TBC.