Depistarea timpurie a TB contribuie la sporirea accesul deţinuţilor din penitenciarele din Moldova şi regiunea de est la sănătate. Prin urmare acest proiect și-a propus să creeze o campanie de comunicare eficientă pentru a mobiliza deținuții să lupte împotriva TB urmînd tratamentul antituberculos și fiind informați.
Activităţi realizate:
- A fost lansată campania de comunicare: „E în puterea ta: tuberculoza poate fi tratată”, pe data de 15 aprilie 2011. O campanie de comunicare apreciată de peste 400 de deţinuţi, care au fost informaţi şi premiaţi cu tricouri, căni, materiale informative etc.
- Au fost organizate 13 lecţii de informare în 5 penitenciare din Republica Moldova şi 6 lecţii în 3 penitenciare din Transnistria.
- Au fost instruiţi 76 de felceri şi medici din sistemul penitenciar şi civil din Republica Moldova şi Transnistria.
- Au fost desfăşurate 2 ateliere de lucru pentru lucrătorii medicali din sistemul penitenciar cu scopul de a fortifica relaţiile existente şi a valorifica serviciile oferite. Un atelier a avut loc la Chişinău, altul în Bender.
- Au fost elaborate şi diseminate printre deţinuţi în timpul concursului de cunoştinţe privind profilaxia TB: 12000 de buletine informative: „Liber de tuberculoză”, 3000 de broşuri, 1000 de postere în română şi rusă, 500 calendare de buzunar în română şi rusă, 150 de abţibilduri cu simptomele maladiei înserate, 150 căni.
- Au beneficiat de 2 instruiri atît voluntarii AO „Carlux” (Chişinău), cît şi a organizaţiei partenere „Programe medico-sociale” (Bender). Prima instruire a fost pentru un grup de 10 voluntari orientat în formarea abilităţilor de actor social, pentru teatru invizibil. Cea de-a doua instruire a fost axată pe formarea deprinderilor de comunicare şi consiliere atît noţiuni generale, cît şi tehnici pentru utilizarea în comunicarea cu persoanele bolnave sau afectate de TB;
- Peste 200 de persoane informate la poarta penitenciarelor din Republica Moldova (familie, rude, prieteni ai deţinuţilor).
Rezultate obţinute:
Proiectul s-a bucurat de apreciere în rîndul deținuților, care au beneficiat de cunoştinţe îmbunătățite privind profilaxia TB. Datorită campaniei de comunicare „E în puterea ta: tuberculoza poate fi tratată” am reușit să recrutăm voluntari care s-au implicat activ în activitățile proiectului. Mai mult decît atît, s-a reușit îmbunătățirea capacităţilor de comunicare şi management al conflictelor a personalului medical din penitenciarele vizate.
Proiectul a fost realizat cu suportul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova.