Cea de-a V-a fază a proiectul TB/HIV în penitenciare s-a desfășurat în perioada 2005-2006. Timp în care am întreprins o serie de activități pentru a reduce nivelul mortalităţii, morbidităţii şi transmiterea TB şi HIV/SIDA în instituţiile penitenciare din Republica Moldova.
În cadrul proiectului am reușit să consolidăm capacitățile personalului medical din penitenciare în tratamentul antiretroviral pentru controlul HIV/SIDA prin diverse cursuri de instruire. Totodată a fost fortificat sistemul de supraveghere computerizată pentru TB și a fost asigurat continuitatea diagnosticului TB (procurare şi distribuire a consumabilelor de laborator). Însă maimulte detalii despre activitățile realizate în acest proiect le găsiți mai jos.
Activităţi Realizate
1. Controlul HIV/SIDA în penitenciare
- Consolidarea capacităţilor personalului medical în tratamentul antiretroviral (cursuri de instruire pentru medicii din sistemul penitenciar)
- Advocacy pentru prevenirea transmiterii HIV prin strategia de reducere a noxelor pe teritoriul de est al Republicii Moldova (Transnistria)
2. Prevenire TB
- Reparaţii în Spitalul Republican de Profil Larg Pruncul unde se tratează 80% bolnavi
- Îmbunătăţirea condiţiilor igienice prin distribuirea pachetelor igienice
- Educare, informare, comunicare prin elaborarea materialelor IEC pentru bolnavi, sesiuni video, proiect de educatori de la egal la egal
3. Fortificare DOTS (tratament sub directă observare)
- Asigurarea diagnosticului TB (identificare, procurare şi distribuire a consumabilelor de laborator)
- Fortificarea sistemului de supraveghere computerizată TB
- Monitorizare TB
- Management şi asistenţă psihologică bolnavilor TB (echiparea a 2 camere de odihnă, curs de instruire pentru psihologi, monitorizare).
Rezultate Obținute
Într-un final am reușit să încetinim răspândirea TB în sistemul penitenciar, astfel, incidenţa (cazuri noi) a scăzut până la 316 în 2006 în comparaţie cu 329 în 2005. Am reușit să creștem numărul de pacienţi incluşi în tratamentul DOTS de la 2 la 10 pacienţi. Un alt obiectiv atins este respectarea standardelor naţionale în tratamentul TB şi TB MDR. Veridicitatea rapoartelor şi a registrelor TB la fsfîrșitul proiectului depăsea 95%.
În Instituţia Penitenciară nr. 18 din Brăneşti a fost îmbunătățită depistarea timpurie a TB (fortificarea componentului de microscopie) prin implicarea educatorilor de la egal la egal. În rezultat, numărul adresărilor la serviciul medical din Brăneşti, cu probleme simptomatice de TB, a crescut până la 178 în perioada mai - decembrie 2006; 120 de persoane din colonia Brăneşti au fost examinaţi microscopic, 7 dintre care au fost confirmate cu TB pulmonară activă. Fiind un succes, proiectul a fost extins în alte 7 colonii.
Proiectul a fost realizat cu suportul financiar al Fundaţiei Caritas Luxembourg