AFI cu suportul financiar și tehnic UNAIDS Moldova, a finalizat proiectul "Asigurarea accesului la servicii psihologice, de sănătate sexuală și reproductivă și de prevenire a HIV pentru adolescentele și tinerele refugiate, cu accent pe populațiile cheie și vulnerabile (persoane care trăiesc cu HIV, copii și adolescenți, femei etc.)".
Republica Moldova se confruntă cu un val mare de refugiați generat de războiul din Ucraina. Astfel, până la 11 martie 2022, peste 270.000 de refugiați au intrat în Republica Moldova, cea mai mare parte în tranzit spre Europa, iar aproximativ 104.000 se află încă pe teritoriul Republicii Moldova, 78% din toți, conform primei estimări, sunt femei și copii. Grupul interinstituțional pentru refugiați privind sănătatea, condus de OMS, UNHCR și Ministerul Sănătății, informează despre următoarele riscuri principale pentru sănătate: ARI, Covid-19, boli cronice, cum ar fi diabetul, oncologia, traumatismele și bolile transmisibile (TB, HIV).
Scopul proiectului este de a oferi acces la servicii de prevenire a HIV, informare și referire, SHRH și GBV, TB și OST, precum și la servicii de prim ajutor psihosocial pentru 2200 de femei, adolescenți și copii din populațiile cheie și vulnerabile, precum și pentru persoanele care trăiesc cu HIV, în special femei și copii.
Pe parcursul celor 3 luni de implementare a proiectului, a fost asigurat accesul la servicii de prevenire a bolilor infecțioase, SDSR și VBG pentru 2459 de adolescente și tinere refugiate (cu 259 de persoane în plus care au fost vizate în proiect).În plus, a fost asigurat primul ajutor psihologic pentru 2459 de adolescente și tinere refugiate, cu accent pe populațiile cheie și vulnerabile (persoane care trăiesc cu HIV, copii și adolescenți, femei etc.) În contextul activităților au fost acoperite cu servicii și băieți refugiați cu vârsta de până la 18 ani și bărbați - 590 de persoane.
Ca impact direct, cele 2459 de fete adolescente și femei tinere refugiate au primit informații despre prevenirea bolilor infecțioase, servicii de SSR și VBG, iar 240 dintre ele au solicitat servicii de prevenire și au fost referite către servicii de sănătate.
Recomandări:
Informații utile: