Raportul mondial privind tuberculoza din 2021 al OMS comunică faptul că pandemia COVID-19 a afectat negativ disponibilitatea serviciilor pentru persoanele cu TB și, ulterior, a crescut rata mortalității în rândul acestui grup social. Rata persoanelor diagnosticate cu TB a scăzut cu 18% în perioada 2019-2020.
Deși informațiile privind experiența pacienților cu TB infectați cu COVID-19 rămân limitate, este de așteptat ca, din cauza specificității infecțiilor cu TB și COVID-19, să existe rezultate mai proaste ale tratamentului, în special în cazul în care tratamentul antituberculos este întrerupt. Bariere suplimentare în accesarea serviciilor de TB, restricții de circulație, orele reduse de deschidere a serviciilor, cheltuieli suplimentare pentru îngrijire și călătorie, teama de stigmatizare și de infecția COVID-19 în general.
Este important ca persoanele cu TB să se vaccineze pentru a reduce riscurile de a dezvolta o formă mai severă de COVID-19. Ghidul OMS specifică în mod clar că tratamentul antituberculos trebuie să fie oferit tuturor pacienților cu TB, inclusiv celor aflați în carantină și celor cu boală COVID-19 confirmată. Ar trebui să se asigure stocuri adecvate de medicamente împotriva tuberculozei pentru toți pacienții, pentru a reduce deplasările pentru colectarea medicamentelor.[1]
În plus, se recomandă ca autoritățile să implementeze utilizarea tehnologiilor digitale de sănătate pentru a asigura accesul pacienților cu TB la diferite servicii și programe. În conformitate cu recomandările OMS, tehnologii precum monitoarele electronice de medicație și terapia cu suport video pot ajuta pacienții să își finalizeze tratamentul TB.