Studiul Operațional Privind Prevalența și Profilul Comorbidităților la Persoanele Fără Adăpost cu TB Activă și Fără TB în municipiul Chișinău și evaluarea riscurilor de a abandona tratamentul sau a eșua terapeutic este parte a proiectului “Fortificarea capacităţilor de diagnostic al TB şi depistarea MDR prin implementarea metodei GeneXpert MTB/RIF la nivel raional, cu accent pe grupurile de risc sporit”, realizat de Centrul de Politici și Analize în Sănătate și Asociaţia obștească „AFI” cu suportul financiar al TB REACH StopTB Partnership.
Această cercetare vine să furnizeze material factologic cu privire la problemele cu care se confruntă persoanele fără adăpost, fiind pus accent pe problemele legate de sănătate și accesul la serviciile de ocrotire a acesteia. Studiul se bazează pe un sondaj, realizat în rândul a 153 de persoane din grupul ţintă al proiectului, vizând un grup de 76 de persoane bolnave de TB (TB+), și grupul de control, constituit din 77 de persoane fără TB (non-TB), din rândul persoanelor fără adăpost din municipiul Chișinău. Respondenţii au fost selectaţi de către echipa mobilă din cadrul A.O. „AFI”, în baza semnelor distincte pentru persoanele fără adăpost și a criteriilor de eligibilitate.
Comanditarii studiului sunt Programul Naţional de Control al Tuberculozei și Programul de Control al Tuberculozei din municipiul Chișinău. Realizarea studiului a fost aprobată prin Decizia Comitetului de Etică al Instituţiei Medico-Sanitare Publice a Institutului de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”. Rezultatele preliminare ale studiului operaţional au fost discutate în cadrul unei mese rotunde la care au participat reprezentanţi din domeniul asistenţei sociale și medicale din mun. Chișinău, reprezentanţi ai Programului Naţional de Control al Tuberculozei și ai organizaţiilor neguvernamentale. Rezultatul discuţiilor în grup ale participanţilor au stat la baza formulării unui șir de recomandări. Rezultatele studiului urmează a fi folosite în luarea deciziilor ce ţin de îmbunătăţirea calităţii managementului clinic al cazurilor de TB la persoanele fără adăpost.
Studiul integral poate fi accesat mai jos.