În 2015 începusem a experimenta cu o abordare inovativă în tratamentul tuberculozei pentru a spori confortul pacientului, dat fiind faptul că un studiu pe care îl efectuasem atunci arăta că aproximativ 40% din pacienții TB aveau calculator și acces la internet.
Tratamentul Video Observat, abreviat VOT (din engleză Video Observed Treatment), oferă pacienților posibilitatea de a urma tratamentul TB de acasă, de la lucru, sau din vacanță, fără a fi necesar să facă vizite zilnice la cabinetul de tratament pentru a-și lua pastilele. Pacienții trebuie doar să ia medicamentele în fața calculatorului înregistrând procesul, după care să expedieze acest video observatorului său VOT prin intermediul unei aplicații (acceseaz-o pe www.tbvot.md).
Un membru al echipei AFI instruiește pacientul cum să utilizeze aplicația VOT
În prezent, când ne confruntăm cu o pandemie globală, acest tratament facilitează mai mult ca niciodată povara pacienților ce nu se pot deplasa zilnic la policlinică. Motiv pentru care continuăm să depunem efort pentru a implementa această soluție la nivel național. După câțiva ani de testare, tratamentul VOT a început a fi extins la nivel național începând cu 30 martie 2020. Echipa AFI facilitează procesul de dotare a policlinicilor cu tablete digitale și instruiește medicii și asistentele medicale în utilizarea aplicației VOT. La momentul actual, tratamentul VOT este aplicat în Chișinău, Ialoveni, Anenii Noi și are 59 de pacienți înregistrați. Graficul de mai jos ilustrează rezultatele detaliate ale programului obținute până acum.
Rezultatele implementării VOT la nivel național în perioada aprilie - iunie 2020
Această nouă abordare în controlul TB are menirea să sporească calitatea vieții și confortul pacienților TB cu ajutorul tehnologiilor informaționale moderne.
Această aplicație a fost creată în cadrul proiectului ”Modelul de îngrijire centrat pe necesitățile persoanelor în Moldova: implementarea metodelor digitale pentru o mai bună aderență la tratament”, susținut de către Inițiativa TB REACH a Parteneriatului STOP TB, finanțat de Guvernul Canadei și Fundația Bill & Melinda Gates, implementat de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate, în colaborare cu Programul Național pentru Controlul Tuberculozei implementat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și IMSP Institutul de Ftiziopneumologie “Chiril Draganiuc” și Centrul AFI.