În cadrul Proiectului “Empowerment of People with Tuberculosis and Communities in Moldova - Abilitarea persoanelor cu tuberculoză și comunitățile acestora” centrul AFI are sarcina de a implementa componenta de suport social a acesuia.
Lunar, fiecărui pacient cu TB din program îi este oferit un pachet alimentar/de igienă cu condiția că acesta nu are nici o lipsă nemotivată pe parcursul unei luni de tratament, conform prescripției medicului. Pachetul alimentar/de igienă valorează circa 20 euro și este distribuit în lei, prin transfer bancar. Pe lîngă aceasta, aproximativ 10% din pacienții cu TB beneficiază de rambursarea cheltuielilor de transport suportate în timpul vizitelor la cabinetul de TB. Beneficiarii acestui serviciu sunt doar pacienții care locuiesc la o distanță substanțială de cabinetul de TB ceea ce influențează direct asupra aderenței la tratament. Beneficiarii acestui serviciu sunt incluși în program la recomandarea medicului.
Un alt serviciu oferit pacienților cu TB în cadrul acestui proiect este asigurarea tratamentului la domiciliu. Acesta este destinat pacienților care nu pot vizita zilnic cabinetul de TB din cauza altor maladii concomitente sau altor motive întemeiate. Pacienții sunt identificați la sesizarea medicului, iar centrul AFI angajează un specialist medical din localitatea pacientului care are responsabilitatea de a asigura întregul tratament la domiciliu.
Pe lîngă aceasta centrul AFI asigură un suport material unic în valoare de 92 euro pentru aproximativ 20% din pacienții aflați în tratament anti-tuberculos. Aceștia au beneficiat de acoperirea unor necesitați materiale stringente pentru a facilita menținerea lor în tratament (ex: procurarea îmbrăcămintei, reparații urgente, perfectarea actelor de identitate, procurarea produselor alimentare etc.)
Activitățile de suport social pentru pacienții TB din cadrul acestui proiect sunt finanțate de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate.