Proiectului Consolidarea Capacităților Societății Civile din Moldova inclusiv în regiunea Transnistreană în Combaterea Discriminării prin Intermediul Acțiunilor de Advocacy este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de asociația obștească Promo-Lex și organizația The Equal Rights Trust (ERT) pe perioada anilor 2013-2016. Obiectivul general al proiectului este de a contribui la consolidarea protecției împotriva tuturor formelor de discriminare în Moldova. În cadrul proiectului, AFI face parte din rețeaua de 10 monitori care activează la nivel național. Monitorii colectează probe în cazuri de discriminare și inegalitate, dar și informații cu privire la modul în care discriminarea și inegalitatea este resimțită de diferite grupuri, în diferite zone ale Moldovei și în diferite domenii ale vieții. Scopul monitorizării este de a contribui la îmbunătățirea documentării fenomenului de discriminare și de a analiza interrelația dintre diferite criterii de discriminare.
AFI, în calitate de monitor, asigură depistarea cazurilor de încălcare a drepturilor pacienților în diverse probleme ale sănătății publice (inclusiv HIV, drog adicție, TB). Grupurile vulnerabile sunt discriminate adesea în baza statutului social, dar și din cauza bolilor propriu-zise (HIV/SIDA, tuberculoza). Prin urmare, responsabilitatea centrului AFI este de a identifica și documenta astfel de cazurilor în Republica Moldova, inclusiv în regiunea Transnistreană.
În perioada aprilie-septembrie 2015, AFI urmează să organizeze 6 focus grupuri cu participarea a 10-15 persoane, să realizeze 48 de interviuri cu persoane care au fost supuse discriminării și 12 vizite în teren atît la instituțiile publice cît și la cele private. Toate aceste activități de monitorizare sunt efectuate în baza Ghidului de Monitorizare, pus la dispoziție de către Asociația Promo-LEX și The Equal Rghts Trust.