Este important ca drepturile omului să fie respectate și în rîndul pacienților diagnosticați cu TB, să li se asigure acces la îngrijire într-un mediu sănătos cu condiţii igienice adecvate. De asemenea, este necesar să li se ofere și surse de informare cu privire la mijloacele pentru protecţia individuală împotriva maladiilor infecţioase pe durata tratamentului. Motiv pentru care, în cadrul acestui proiect, a fost realizată fortificarea capacităţilor de oferire a suportului în pregătirea deţinuţilor către eliberare.
Activităţi Realizate
- Controlul, supravegherea şi monitorizare tratamentului TB prin: instruirea personalului medical; educaţie în sănătate
- Pregătirea şi susţinerea deţinuţilor înainte şi după eliberare prin crearea şi implementarea unui mecanism de motivare a acestei categorii de pacienţi din ianuarie 2005
- Fortificarea depistării timpurii a tuberculozei prin asigurarea microscopiei sputei în colonii cu implicarea voluntarilor prin metoda educaţiei de la egal la egal
Rezultate Obţinute
150 lucrători medicali ai sistemului penitenciar, ai serviciului de laborator şi ai Ministerului Afacerilor Interne au beneficiat de cursuri de instruire în managementul cazului de tuberculoză în conformitate cu strategia DOTS.
Pe lîngă instruirea angajaților peninciarelor, am reușit să creăm un mecanism de motivare a pacienţilor cu TB eliberaţi din penitenciare pentru asigurarea tratamentului TB în sectorul civil şi reintegrarea lor în societate. În proiect au fost înrolaţi 136 de pacienţi pe parcursul a doi ani, ceea ce constituie 49,3% din pacienții TB din penitenciare (aceşti pacienţi au beneficiat de suport social pentru finisarea tratamentului).
Activitățile acestui proiect au fost menite să contribuie la protejarea personalului, deţinuţilor şi comunităţii prin depistarea timpurie și reducerea gradului transmiterii maladiilor infecţioase, în special a tuberculozei. Proiectul a fost realizat cu suportul financiar al organizației ICCO și al organizației pentru dezvoltare Cordaid.