Proiectul TB Reach este implementat pe scară largă la nivel național de diverși actori. Centrului AFI, însă, îi revine componenta grupurilor vulnerabile acestea avînd un acess limitat la servicii medicale.
Activitățile proiectului vizează două grupuri țintă specifice de persoane dezavantajate și anume, persoanele fără adăpost și consumatorii de droguri injectabile.
Scopul proiectului TB Reach este sporirea detecției cazurilor de TB, detectarea boalii cît mai curînd posibil și asigurarea unui tratament util și complet sporind rata de vindecare a pacienților cu TB din cadrul programei. Pentru aceasta, AFI efectuează referirea și acompanierea persoanelor din grupurile vulnerabile pentru testare prin metoda GeneXpert. Tehnologia GeneXpert este un test rapid care permite depistarea cazurilor de TB ușor și sigur, rezultatele fiind disponibile după doar 2 ore. Folosirea metodei Xpert este susținută de Organizația Mondială a Sănătății.
AFI contribuie la identificarea intensificată a cazurilor de probabilă tuberculoză și testarea Xpert în grupurile cu risc sporit (persoanele fără adăpost și utilizatorii de droguri injectabile). Pentru a oferi ajutor consumatorilor de droguri colaborăm cu Rețeaua Programelor de Reducere a Riscurilor, în special cu organizația Tineri pentru Dreptul la Viata în orașul Bălți, iar în Chișinău cu organizația Pentru Prezent și Viitor. Iar persoanele fără adăpost sunt ajutate prin intermediul echipei mobile AFi în Chișinău, iar în Bălți prin intermediul asociației obștești Speranța Terrei.
Pe lîngă aceasta, o parte la fel de importantă a proiectul TB Reach este efectuarea unui studiu privind problemele de sănătate și comportament ale persoanele fără adăpost. Studiul își propune să cerceteze cauzele amînării și pierderii din supravegherea tratamentului antituberculos în rîndul acestui grup.
Pe durata implementării proiectului, 1 octombrie 2014 - 30 septembrie 2015, centrul AFI are responsabilitatea de a face screening (chestionarea la semnele tuberculozei) la 6200 persoane din grupurile vulnerabile. De asemenea, echipa mobilă AFI trebuie să asigure testarea prin metoda GeneXpert a 700 de persoane din rîndul persoanelor fără adăpost cu probabilă tuberculoză și 740 de persoane consumatori de droguri, la fel cu probabilă tuberculoză.
Proiectul este finanțat de către Secretariatul STOP TB Partnership al Organizației Mondiale a Sănătății prin intermediul Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate.