Durata proiectului:01.09.2021 - 31.12.2021
Pandemia COVID-19 a produs perturbări sociale pe scară largă și o reducere a accesului la servicii esențiale de asistență medicală, fapt ce este în detrimentul eforturilor naționale de control a tuberculozei. Republica Moldova, regăsându-se printre cele 30 de țări cu povara înaltă a tuberculozei multidrogrezistente la nivel mondial, a înregistrat la finele anului 2020, o scădere dramatică, cu aproximativ 40% a notificării cazurilor de TB și, respectiv, a inițierii tratamentului. Ponderea formelor distructive printre cazurile noi a constituit – 41%. Cazurile de tuberculoză nedepistate cu mare probabilitate, vor contribui și vor determină răspândirea infecției cu TB în comunitate, dar și creșterea numărului cazurilor de tuberculoză cu forme avansate, provocând costuri catastrofale atât la nivel individual cât și pentru întregul sistem de sănătate.
În același timp, pe lângă scăderea notificării TB, din cauza pandemiei COVID-19, conform datelor preliminare ale Agenției Naționale de Sănătate Publică, în anul 2020, aproape în jumătate din raioanele țării, s-a micșorat numărul medicilor de familie în responsabilitatea cărora este examinarea profilactică a grupurilor de risc și vigilență sporită la tuberculoză. Printre teritoriile care au înregistrat scăderea numărului medicilor de familie în 2020 se numără - municipiul Bălți, raioanele Briceni, Edineț, Fălești, Florești, Râșcani, Strășeni, Ungheni, Ștefan-Vodă și altele.
Activitățile de depistare țintită prin ONG-uri, sunt implementate în 2021 în 26 de teritorii (raioane și municipii, inclusiv malul stîng al Nistrului) în cadrul grantului "Fortificarea controlului tuberculozei și reducerea mortalității prin SIDA în RM", finanțat de către Fondul Global pentru combaterea SIDA, Tuberculozei și Malariei.
A.O. „AFI” realizează actualmente activități de depistare a TB în raioanele Strășeni și Ialoveni, resurse disponibile fiind pentru 1200 beneficiari. Totodată, conform estimărilor există necesitate de suplinire a numărului de beneficiari examinați în ambele teritorii (neexaminați în 2020 în Ialoveni - 2426 și Strășeni – 5494 persoane din grupurile de risc și vigilență sporită la TB).
Scop de bază a proiectului fiind depistarea eficientă a tuberculozei în rândul populației din grupurile de risc și vigilență sporită la tuberculoză prin abordarea consolidată a actorilor comunitari.
Proiectul este realizat cu suportul financiar CNAM.